Budynek Liceum

Dla uczniów Liceum został uruchomiony nowy budynek szkolny na krakowskich Klinach przy ul. Pawła z Krosna 10. Mieści się on zaledwie 500 m  od budynku szkoły podstawowej zlokalizowanej przy ul. Kwiecistej 25.

Wnętrza budynku są urządzone z najwyższą starannością w stylu soft loft czyli łagodnej formie industrialnego designu. We wnętrzach widoczny jest beton, metal, szkło, w połączeniu z jasnym drewnem. Ściany są w kolorach białym, szarym i czarnym. Do dyspozycji uczniów na korytarzach są pitniki wody.

Budynek ma łącznie 1100 m2 a w jego skład wchodzą następujące pomieszczenia:

  • tematyczne sale lekcyjne (matematyczna, fizyczna, informatyczna, językowe: polska, angielska, hiszpańska, itd.),
  • profesjonalnie wyposażona pracownia SCIENCE,
  • biblioteka,
  • wydzielone miejsca wspólne na korytarzach, w których znajdują się szafki dla uczniów,
  • szatnia i toalety na każdym piętrze,
  • Chill Room czyli duża sala o powierzchni 120 m2. Miejsce to będzie urządzone w stylu młodzieżowym tak, aby każdy uczeń czuł się tu komfortowo. Znajdują się tutaj stylowe hamaki, sofy, ławy, młodzieżowe grafiki, stół do ping-ponga, bilard, huśtawki. Przy dźwiękach muzyki uczniowie będą mogli się zrelaksować w czasie przerwy lub po zajęciach.

W budynku znajdują się także gabinety administracji i dyrekcji, pokój spotkań oraz pokój nauczycielski.

W trosce o komfort i zdrowie uczniów oraz pracowników w całym budynku jest zamontowany system wentylacji mechanicznej z rekuperacją (odzyskiem ciepła), dostarczającej świeże przefiltrowane powietrze z zewnątrz. Rozwiązanie to ogranicza do minimum równocześnie obciążenie dla środowiska.

Budynek posiada instalacje alarmowe oraz monitoring wizyjny wewnątrz i na zewnątrz szkoły.

Z uwagi na bezpieczeństwo uczniów Open Future budynek spełnia wszystkie wymogi stawiane dla placówek edukacyjnych. Został pozytywnie zaopiniowany przez Małopolską Wojewódzką Stację Sanitarno – Epidemiologiczną oraz przez Komendę Miejskiej Państwowej Straży Pożarnej. W ciągu roku szkolnego regularnie przeprowadzane są ćwiczenia ewakuacyjne oraz próbne ewakuacje przeciwpożarowe określone w instrukcji bezpieczeństwa pożarowego tego budynku.

Tuż za budynkiem zlokalizowana jest działka o powierzchni 30 arów, na której będzie urządzony ogród szkolny z wyznaczonymi alejkami i ławkami pośród zielni. Uczniowie będą mogli korzystać z tej przestrzeni zielonej zarówno w czasie lekcji, jak i podczas przerw.